Interview Appel & Ei Zutphen

Wat een toffe nieuwe Appel & Ei winkels zijn er weer bij gekomen. Maar ook de bestaande filialen blijven vernieuwen: in Zutphen is de winkel namelijk gewisseld van eigenaresse! Sinds 1 april runt Maria het grote Appel & Ei filiaal in deze mooie Hanzestad.

Wat meteen opvalt is Maria’s stijlvolle outfit. Ze straalt aan alle kanten uit dat ze van mode houdt. “Het zit waarschijnlijk in mijn genen,” zegt ze, “aan zowel mijn vaders als mijn moeders kant zaten vroeger veel kleermakers.”

Maar Maria’s liefde voor tweedehandskleding begon pas toen een vriendin toneelkleding zocht en haar van de ene tweedehandskledingwinkel naar de andere meenam. In Appel & Ei Zutphen kwam de echte klik. Ze raakte in gesprek met Esther, de vorige eigenaresse, en na zes maanden was het zover: Appel & Ei Zutphen kreeg een nieuw meesterbrein!

Appel & Ei Zutphen is behalve een tweedehandskledingparadijs, ook een werkplek voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maria werkt samen met Delta en Het Plein om deze mensen een fijne detacheringsplek te geven. Een plek waar je fouten mag maken, waar je jezelf kunt ontwikkelen en waar je aan elkaar denkt: “Laatst bracht iemand een jurk met appeltjesprint in! Die hebben we natuurlijk meteen achtergehouden voor Maria.”, aldus Gertie, een van de medewerkers.

Wat een fijne sfeer hangt in deze winkel. De werknemers hebben een open blik en staan klaar om iedereen te helpen en te adviseren: een transgender die op zoek is naar een nieuwe passende kledingstijl, een bewoonster van het vluchtelingencentrum die kleding uit de ‘goede doelen stapel’ zoekt en een vrouw die haar verkochte kleding niet willen laten uitbetalen, maar het bedrag laat staan bij Appel & Ei. “Een spaarpotje waar mijn man mooi niets van weet!”

Wat het filiaal in Zutphen ook heel bijzonder maakt, zijn de interieurspullen en het naaiatelier van Ava. Thuus en Roestrijk verkopen hier vintage meubels, woonitems uit de jaren ’60 en andere eyecatchers voor in je huis. Ook in het Slow Fashion Atelier ligt de nadruk op recycling en duurzaamheid. Medewerker Ava maakt hier van gebruikte kleren, nieuwe kleding. Door het mixen van kleuren en materialen hangen hier ware kledingkunstwerkjes. Een blouse, gemaakt van vier overhemden. En een shirtje en een rok worden hier een prachtige jurk. Unieke kleding, live geproduceerd in de winkel!

Maria is ontzettend blij met haar Appel & Ei filiaal in Zutphen. “Ik kom zelf uit een dorp en merk dat de mensen hier veel meer durven. Extravagante kleding die ik binnen krijg, hang ik met een gerust hart in de winkel. Die wordt hier in no time verkocht!”

Appel & Ei Zutphen is te vinden in de gezellige Laarstraat, nummer 23, in Zutphen

Suus woont in Nijmegen en schrijft en fotografeert onder andere voor www.modernehippies.nl over haar reizen, duurzaam leven en eerlijke mode.

Je kunt haar ook volgen op haar Instagram: @storiesbysuus.