Vrijdag 26 november: Green Friday!

Over een week is het al zover: Green Friday! Appel & Ei gaat op Black Friday op Groen. Dat betekent dat we geen kortingen aanbieden in de winkels, maar samen met Trees for All bomen planten. Inmiddels doen al ruim 150 merken en bedrijven mee aan Green Friday. Het doel? Met z’n allen 50.000 bomen planten. Zo zetten we ons samen voor een groene en gezonde aarde.

Black Friday weetjes

Black Friday 2021 zal alle records breken – tijd voor een groen tegengeluid!
Alles wijst erop dat Black Friday dit jaar groter wordt dan ooit. Vorig jaar al werd wereldwijd een record bereikt met online bestedingen van bijna 270 miljard dollar, een stijging van 36% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in Nederland heeft Black Friday 2020 voor recordbedragen gezorgd. De online verkoop was maar liefst 80% hoger dan het jaar ervoor. Hebben we al deze spullen nodig? Nee. Zo komt jaarlijks ongeveer 85% van de kleding die we kopen op de vuilnisbelt terecht.

Bekendheid Black Friday
Maar liefst 96% van de Nederlanders is bekend met Black Friday, vorig jaar deed iets minder dan de helft een aankoop in deze periode. De verwachting is dat dit jaar de helft van de Nederlanders mee gaat doen aan Black Friday. Gemiddeld wordt er zo’n €200,- besteed op Black Friday. Wij kiezen juist voor Green Friday in plaats van Black Friday. Hoe tof zou het zijn als straks net zoveel mensen bekend zijn met Green Friday?

Impact populaire producten
De populairste productgroepen zijn kleding en elektronica. En die hebben beide een flinke impact op het milieu. Zo is de kledingindustrie verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. In Nederland is de gemiddelde CO2-uitstoot van het kopen van nieuwe kleding jaarlijks 455 kilo per persoon volgens Milieu Centraal. Het kopen van spullen, waaronder elektronica, zorgt per persoon voor maar liefst 2.591 kilo CO2-uitstoot. Dat alleen al is bijna 30% van de totale uitstoot die een Nederlander gemiddeld veroorzaakt!

Draag jij ook een boompje bij? Maak samen met ons van Black Friday, Green Friday! Zelf ook een boom planten of cadeau doen kan hier.