Appel & Ei Doesburg – Klein maar fijn

In Hanzestad Doesburg, tegenover het marktplein en de Martinikerk, vind je een van de eerste Appel & Ei-winkels. “Jazeker, dat is hier bij de kerk, aan de overkant,’ antwoordt eigenaresse Ellen als een bezoeker tijdens het verlaten van haar winkel vraagt naar het vredesmonument van Jan Wolkers.

“Er komen hier best veel toeristen in Doesburg. Maar ook een heleboel vaste klanten. Dat is het leuke van een kleine plaats, je kent iedereen en iedereen kent jou. We zijn niet zomaar een winkel, maar bijna de buurtsuper als je het zo bekijkt, maar dat klinkt misschien een beetje gek. Sommige mensen komen al vanaf het begin meerdere keren per week en niet alleen voor de kleding, ook voor een praatje. En koffie is zo gezet!”

‘In de begintijd was tweedehands voor sommige mensen nog wel een beetje spannend’

Ellen was in 2014 de eerste franchisenemer van Appel & Ei en koos heel bewust voor Doesburg. “De locatie is perfect. Niet te groot, precies goed. Een grote stad is niets voor mij. Dat geldt ook voor winkel zelf. In Doetinchem waar ik toen nog woonde was bovendien al een winkel. Ik was interieurstyliste en wilde wel eens iets anders. Uiteindelijk kwam ik op de website van Appel & Ei terecht, heb contact gezocht met eigenaresse Arda, die ik via de manege van onze dochters bleek te kennen en zo ging het balletje rollen. Het bevalt nog steeds heel goed, ik heb net vorige week bijgetekend voor vijf jaar!”

‘De sociale functie van de winkel is veel groter dan ik had gedacht’

Ellen woont inmiddels vlakbij de winkel, samen met haar jongste dochter Vera (16), die net als haar oudere zus  Lysanne (22) ook steeds vaker in de winkel helpt. Ook vandaag. “We hebben het vanaf het begin samen gedaan, dat is heel fijn.” In de begintijd was tweedehands voor sommige mensen nog wel een beetje spannend vertelt ze, maar dat is inmiddels wel anders. “We hebben zoveel inbreng, kijk maar, daar ben ik heel blij mee.” De schappen van het magazijntje staan inderdaad tot het plafond vol met keurig genummerde tassen. “Het eerste jaar verkocht ik ook heren- en kinderkleding, maar daar ben ik mee gestopt, anders kon ik alle mooie dameskleding niet eens kwijt.” Er komt een mevrouw de winkel binnenlopen, Ellen excuseert zich, hondje Evy gaat als een heuse directrice op haar plek tegenover me zitten. “Koffie?”, vraag ik.

‘Heb je ook opgeschreven dat ik altijd op zoek ben naar hip, stoer en modern?’

Na een gezellig gesprekje bij de balie komt Ellen – hekje open, hekje dicht – terug. “Ja, dat hekje moet hoor, anders loopt ze weg. Waar was ik. Oja, de sociale functie van de winkel  echt groot, en veel groter dan ik ooit had gedacht, je komt zoveel bijzondere mensen en verhalen tegen. Mensen komen je vertellen dat ze op vakantie gaan, een puppy brengen als je hond is overleden, ja echt, ik heb hier vriendschappen gesloten én vorig jaar de liefde van mijn leven tegen het lijf gelopen. Allemaal dankzij de winkel.

Evy kruipt bij haar enthousiaste baasje op schoot en gaat mooi zitten. “Nou, deze dus. Ook via een klant. Het is een soort Chihuahua. Niks voor mij, maar zo gezellig. Ze is heel lief en waaks. Als er een dame met een hondje binnenwandelt begint Evy alsof het is afgesproken gevaarlijk te grommen en te trillen. Wel veilig vanachter het traphekje.  Ellen pakt Evy op en neemt haar mee het keukentje in. “Zullen we er nog eentje doen? Heb je ook opgeschreven dat ik altijd op zoek ben naar hip, stoer en modern? Oh en ook damestassen, sieraden en schoenen. Echt hoor, niet aan te slepen hier!”

Appel & Ei Doesburg is te vinden midden in het gezellige centrum van de stad aan de Kerkstraat, op nummer 5.