Van Scratch tot Start – Appel & Ei Winterswijk

Vanaf het station loop je door een wijk met idyllische straatjes tot ineens een prachtig, nieuw Appel & Ei filiaal opdoemt. Een groot hoekpand met uitgestrekte raampartijen. Een lichte winkel met hippe lampen, veel planten en het belangrijkste: een hele fijne sfeer. De nieuwste Appel & Ei winkel is van Petra Scholing en staat in Winterswijk!

Petra werkte 25 jaar in de financiële wereld, toen het begon te kriebelen. ‘Is dit het nou?’, vroeg ze zich vaak af. Bij toeval raakte ze in gesprek over nieuwe Appel & Ei winkels met de eigenaresse van een bestaand filiaal. Petra was altijd al onder de indruk van het transparante concept en besloot het roer drastisch om te gooien. Ze startte het Appel & Ei avontuur, nam ontslag en… verkocht haar huis. Want een winkel beginnen, daar is geld voor nodig. Samen met haar man en zoontje woont ze nu kleiner, maar is gelukkiger dan ooit. Petra zegt lachend: “Toen mijn man in een midlifecrisis kwam, kocht hij een motor en was het klaar. Bij mij was er blijkbaar iets meer nodig dan dat!”

Hoewel ze niet in Winterswijk woont, voelde ze zich er meteen enorm welkom. Ze werd toegevoegd aan de WhatsApp-groep van de buurt, kreeg lieve kaartjes en een aantal inwoners kwam helpen met de verbouwing. Hulp die ze goed kon gebruiken, want klussen, dat was hard nodig. Acht weken lang hebben ze gebuffeld. Alles ging eruit: de MDF platen aan de muur, het systeemplafond, de vloer. In niets was de voormalige fietsenzaak nog terug te zien.

En toen begon het leuke deel van de verbouwing: alles from scratch opbouwen en inrichten. “Ik vind het echt een sport om voor weinig geld mooie spullen te kopen. En hoe mooi dat ik die, net als kleding, een tweede leven kan geven.” Petra kocht daarom bijna alles tweedehands. Zo ook de vloer, die bestaat uit het hout van een oude opzichterskeet. Eigenhandig trokken Petra en haar klusmaatjes meer dan 3000 krammen uit de planken. “Dan zit er een boel liefde in, hoor!”

En dan is het 11 november 2017: de dag van de Grote Opening. Petra begint weer te stralen als ze erover vertelt. “Wat was het overweldigend. Ik had niet verwacht dat zóveel mensen over de appeltjesgroene loper mijn winkel binnen zouden lopen!” Sindsdien is het geen dag rustig. Ook veel Duitsers komen speciaal de grens over voor Appel & Ei. Een concept als dit bestaat namelijk niet in Duitsland. Door haar vorige baan en de plek waar ze opgroeide – vlakbij de grens -, spreekt ze de taal gelukkig vloeiend.

De kracht van Appel & Ei is dat je óf jezelf steunt, óf een goed doel. De kleding die in het filiaal in Winterswijk niet is verkocht, wordt – als de klant het niet terug wil – gedoneerd aan de Kledingbank in Winterswijk. Minderbedeelde gezinnen kunnen hier een aantal keer per jaar een mooie set kleding uitzoeken. En om nog meer maatschappelijk betrokken te zijn, is het Petra’s wens om mensen aan te nemen met een afstand van de arbeidsmarkt. Ook is de winkel gekwalificeerd als erkend leerbedrijf voor Entree-opleidingen. Twee dagen per week, een half jaar lang, kunnen studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding volgen in de winkel. “En wat niet vaak mogelijk is, maar hier wel: ze mogen zelfs de etalage inrichten!”

Maar heeft Petra nu nog wel dromen? Haar ogen beginnen weer te glanzen. “Laat ik eerst maar het beste uit deze winkel halen. Maar daarna? Misschien wel nog een Appel & Ei filiaal, maar dan in Bocholt. De allereerste in Duitsland!”

Appel & Ei Winterswijk is te vinden in de gezellige Misterstraat, nummer 57, in Winterswijk

Suus woont in Nijmegen en schrijft en fotografeert onder andere voor www.modernehippies.nl over haar reizen, duurzaam leven en eerlijke mode.

Je kunt haar ook volgen op haar Instagram: @storiesbysuus.