Over stijl: Tomás, @givesealifeahand

Tomás Tigchelaar Lourenço (27), zet zich in voor (beach) cleanups en moedigt via @GiveSeaLifeAHand op Instagram mensen van over de hele wereld aan hetzelfde te doen. Ook geeft hij workshops op basisscholen. Dit alles doet hij naast zijn baan als ingenieur civiele techniek bij een startup die drijvende zonnesystemen bouwt. “Het geeft mij ontzettend veel voldoening dat zowel mijn baan als mijn ‘hobby’ gerelateerd zijn aan duurzaamheid!”

Zoals de naam al zegt wil je het leven in zee een handje helpen. Hoe is dat zo gekomen?
“Ik ben geboren in Portugal en opgegroeid aan het strand. Van jongs af aan zag ik de plastic vervuiling en daar wilde ik iets aan doen. Na mijn studie in Nederland ben ik teruggegaan naar Portugal en daar ben ik GiveSeaLifeAHand gestart. Inmiddels zijn er via die pagina helpende handen uit 87 verschillende landen.”

Is duurzaamheid ook meteen de reden dat je graag bij Appel & Ei komt?
“Ja, het leuke aan Appel & Ei vind ik dat je er tweedehands kleding die zo goed als nieuw is kan kopen. Niet alleen bespaar je daarmee geld maar nog belangrijker het milieu. De kledingindustrie is een super vervuilende industrie. Denk alleen al aan de grote hoeveelheid water die nodig is om de verschillende stoffen te maken. Kleding een tweede of derde kans geven is een enorme stap om onze impact op het milieu te verminderen. Dat Appel & Ei ook nog eens goede doelen steunt maakt het nog beter!”

Wat is jouw dagelijkse ‘lekker makkelijk’/’altijd goed’ outfit?
“Het liefste draag ik een zwarte broek, een T-shirt zonder print en een leuk paar ‘opvallende’, comfy schoenen. Als het wat kouder is, is een sportieve trui ook handig.”

Wat is je favoriete Appel & Ei vondst?
“Dat zijn zonder twijfel twee items van Scotch & Soda die ik in Zwolle heb gekocht. Een donkerblauw overhemd en een lichtblauwe sweater, die draag ik supervaak. Het overhemd draag ik vaak naar mijn werk.”

Foto’s: Mirjam de Jonge, Marcus Dutton (header) 

Tomás volgen? Check @givesealifeahand op Instagram. Ook een handje helpen met afval opruimen? Maak een foto van je vondsten en gebruik de hashtag #GiveSeaLifeAHand.