Ook dit jaar gaan wij voor Black Friday Green Friday! Doe jij ook mee?
Op Green Friday maken we een statement tegen de enorme overconsumptie op Black Friday. Dat betekent dat wij op vrijdag 24 november geen kortingsacties aanbieden. In plaats daarvoor geven we, in samenwerking met Plein Publique, een mooie donatie voor het planten van 400 bomen aan stichting Trees for All voor het Green Friday Forest. 🌳
Een statement tegen de Black Friday gekte!
Op Green Friday maken we een statement tegen Black Friday: de dag waarop schreeuwende kortingen en goedkope deals ons om de oren vliegen. Black Friday zorgt voor impulsaankopen en overconsumptie. Daarmee putten we onze aarde in rap tempo uit.
De Green Friday beweging is een initiatief van stichting Trees for All. Wij geloven dat het anders kan én moet. Daarom maken we van Black Friday, Green Friday. We roepen zoveel mogelijk mensen op om mee te doen en zich aan te sluiten bij de Green Friday beweging. Dat betekent dat we deals links laten liggen. In plaats van nog meer (onnodige) spullen te kopen doen we juist iets groens. Zoals een boswandeling maken, bomen (laten) planten of spullen (laten) repareren of recyclen.
In 2022 deden 260 bedrijven en duizenden consumenten mee met Green Friday. Samen hebben we toen bijna 23.000 bomen geplant. Daar doen we dit jaar, op vrijdag
24 november, samen met jou graag een schepje bovenop!
Waarom we moeten stoppen met Black Friday
Met alle spectaculaire kortingen en deals zet Black Friday aan tot impulsaankopen en overconsumptie. Daarbij zijn het vooral de grotere winkelketens die zich deze kortingen kunnen veroorloven. Kleine winkeliers kunnen hier vaak niet tegenop.
Ook is er kritiek op deze zogenaamde ‘kortingsacties’. Er zijn namelijk winkels die kort voor Black Friday hun prijzen eerst omhoog gooien. Die fantastische Black Friday korting blijkt dan, vergeleken met de prijs een maand eerder, helemaal niet zo hoog te zijn of nooit te hebben bestaan.
Bovendien wordt een groot deel van de (impuls)aankopen weer geretourneerd. In Nederland wordt maar liefst 40,6% van fashionitems voor vrouwen teruggestuurd, blijkt uit onderzoek van thuiswinkel.org. Bij vervoersmiddelen en accessoires is dit gemiddeld 10% en bij elektronica zo’n 9%.
Voor webshops is het soms zelfs goedkoper om geretourneerde of onverkochte artikelen te vernietigen dan opnieuw in distributie te brengen. “In Europa wordt elk jaar voor miljarden euro’s aan bruikbare goederen zoals kleren en elektronica vernietigd,” schrijft Radar. Er bestaat dus een grote kans dat jouw teruggestuurde pakketje in de verbrandingsoven belandt. Een verspilling dus, met grote impact op mens, dier en milieu.
De negatieve impact van spullen op het milieu
Al deze impulsaankopen – van kleding, schoenen, speelgoed, elektrische apparaten, meubels tot een abonnement op een tijdschrift – hebben enorme impact op het milieu. Voor de productie van onze spullen zijn veel kostbare grondstoffen, water en land nodig. Vervolgens moeten de artikelen verscheept en vervoerd worden, waardoor er nóg meer schadelijke broeikasgassen worden uitgestoten. Bovendien moeten al die spullen verpakt worden, waarvoor veel verpakkingsmateriaal nodig is.
Kortom, dit alles is schadelijk voor het klimaat, de biodiversiteit en onze eigen leefomstandigheden. Daarom roepen wij iedereen op om geen Black Friday deals aan te
bieden of onnodige spullen te kopen. Het is tijd, juist nu, om te consuminderen.
Draag jij ook een boompje bij? Maak samen met ons van Black Friday, Green Friday! Zelf ook een boom planten kan hier