Je ei kwijt in Enschede

Zelf is ze er heel bescheiden over, maar als je Willeke een tijdje haar gang laat gaan in haar eigen Appel & Ei, krijg je – om in Appel & Ei termen te spreken – heel veel mooie inbreng. Kleding die letterlijk en figuurlijk een naam mag hebben, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Canada Goose. Hier in Enschede namelijk geen wandje Goudappeltjes, maar een hele verdieping.

In het voorjaar van 2015 begon Willeke Appel & Ei in Enschede, in het pand waar voorheen modehuis Meyer zat. Als je goed kijkt zie je het ook, het pand ademt nostalgie en er is zelfs een aparte ruimte met de oude kassa, een jurk en een handgeschreven kasboek uit vervlogen tijden. Boven hangen nog oude bruidsjurken in een antieke kast. Of het komt door dit sjieke voormalige modehuis of doordat Enschede van oudsher een textielstad is weten we niet, maar al snel was er geen doorkomen aan, zoveel mooie kleding werd er ingebracht. “Ik ben nooit bang geweest dat de winkel niet van de grond zou komen, maar dit had ik echt niet durven dromen. Mensen kwamen vanaf het begin af aan met zulke dure kleding, vaak te mooi om zomaar overal neer te hangen. Daar moesten we iets mee. De ‘Goudappeltjes’ werden geboren.”

Goudappeltjes zijn items met een echte ‘wauw-factor’, bij alle Appel & Ei vestigingen te vinden op een uitgelichte plek in de winkel, aan een witte hanger voorzien van Goudappeltjes label. Hier in Enschede dus een hele verdieping vol!

Voor Willeke was het niet de vraag óf maar wanneer ze iets voor zichzelf zou beginnen. Het goede moment kwam in 2015 toen haar dochters bijna volwassen waren, haar man zijn bedrijf goed liep en ze per toeval ontdekte dat er een Appel & Ei vestiging in Oldenzaal geopend zou worden. “Het grappige is dat dat helemaal niet zo bleek te zijn, maar het heeft mij wel getriggerd. Appel & Ei kende ik al door een vriendin uit Doetinchem. Ik ben verder in het concept gedoken en had daarvoor nooit aan de mogelijkheid franchise gedacht. Het bleek de ideale manier voor mij om voor mezelf te beginnen. Je hoeft geen logo te bedenken, geen kassasysteem, website, tasjes, alles is er. Ik denk dat ik anders misschien toch was gaan beknibbelen op bepaalde dingen en dat is juist zonde. Nu wordt het allemaal professioneel geregeld en kan ik me met de winkel bezighouden.”

Het leuke vindt Willeke ook dat je in tegenstelling tot een gewone winkel niet elk seizoen een collectie hoeft aan te schaffen. “Er komt dagelijks nieuwe kleding binnen, de winkel ziet er elke week anders uit. Wel heb ik veel aan de ervaring die heb opgedaan in schoenen-, lingerie- en modewinkels waar ik altijd heb gewerkt. Ik ken de merken en weet kleding op waarde te schatten. Dat is belangrijk, want alles valt of staat met wat er gebracht wordt, wat we selecteren en hoe we prijzen.”

Achter de schermen staat Roos kleding te prijzen. Vanmiddag neemt Willeke haar over en staat Roos in de winkel. “We wisselen elkaar af, dat gaat vanzelf. Roos kwam ooit als stagiaire binnen en is na haar diploma weer teruggekomen, eerst parttime, nu fulltime. Ze is inmiddels mijn rechterhand, we kunnen lezen en schrijven met elkaar.” Willeke werkt ook na drieënhalf jaar nog steeds met veel plezier en bijna elke dag, ook buiten openingstijden. “Het is goed dat mijn man zelf ook ondernemer is en het begrijpt, want ik ben hier graag en vaak. Om kleding te prijzen, alles op zijn plek te hangen, niets fijner dan hier de deur dicht doen en weten dat alles klaarstaat voor de volgende dag. Het voelt als een tweede huis, ik kan hier echt mijn ei kwijt.”

Je vindt Appel & Ei Enschede in het centrum aan de Marktstraat, vlakbij het Wilmink Theater, Artez en de gezellige Oude Markt. Parkeren kan om de hoek en in de ochtend mag je de auto zelfs voor de deur parkeren. Handig als je kleding wilt komen brengen!