Dagje Shoppen in Arnhem

Appel & Ei Arnhem

Het ideale startpunt voor een dagje shoppen in Arnhem: Appel & Ei!

Het is maandagmorgen, de winkel in de modestad is eigenlijk nog gesloten als ik binnenkom.  De hele voorgevel is van glas, binnen is het ruim, sfeervol en licht met veel hout, een enorme toonbank, in het midden een kleed, plantjes, een fijne bank en kleding zover je kan kijken.

Mijn oog valt meteen op een prachtige leren tas. Duur merk, klein prijsje, zal je net zien. Och kijk nou, een origineel shirt van Guns ’n Roses, ook al zo leuk. Ik vraag me af waarom er mensen zijn die al deze mooie dingen wegdoen en dat je aan níets in deze winkel ziet dat het tweedehands is.

Eigenaresses Lilian en Yvonne zijn al druk in de weer. Stofzuigen, kleding prijzen, op kleur hangen, uithalen. “Ja, best bewerkelijk, maar ook meteen het leuke van dit concept,” vertelt Yvonne.  “Hoe vaak je hier ook komt, er hangt elke keer weer iets anders.”

Leren jasjes

Voor wie het nog niet weet, het concept van Appel & Ei is als volgt: je ruimt je kast op en brengt de nog (echt) goed uitziende (merk)kleding gewassen en gestreken bij Appel & Ei. Dat kan in deze vestiging in Arnhem herenkleding zijn, dameskleding, maar ook accessoires, schoenen én kinderkleding vanaf maatje 74. Als het voldoet aan de eisen verkoopt Appel & Ei het voor je. Is dat binnen zes weken gelukt, dan ontvang je als inbrenger 40% van de verkoopprijs. Is je kleding niet binnen die termijn verkocht, dan kun je van te voren aangeven of je het weer wilt komen ophalen of dat het naar een goed doel mag.

Eén van die goede doelen van Appel & Ei Arnhem is een stichting voor dakloze jongeren in Arnhem. “Het is schrijnend te zien dat er hier in de stad jongeren zijn die helemaal niets hebben. Echt niets, kun je je voorstellen?” zegt Lilian. Yvonne: “Fijn dat er een stichting is die ze weer op de rit helpt en dat wij hieraan kunnen bijdragen. Als je ziet hoe blij zij zijn met de spullen, dan weet je waar je het voor doet. Ze komen regelmatig even snuffelen tussen de niet-verkochte kleding voor het naar de Kledingbank Arnhem (het andere goed doel) gaat, en gaan met een tas mooie kleding en blije gezichten de winkel uit. Die waardering is onbetaalbaar.”

Vijf jaar geleden is het alweer dat Yvonne en Lilian het roer omgooiden en hun eigen Appel & Ei begonnen. Yvonne werkte toen al wat jaartjes een dag per week bij Appel & Ei in Doetinchem, Lilian in het Slingeland Ziekenhuis. Samen het avontuur aangaan en iets nieuws beginnen was een kans die ze met beide handen aangrepen. “Ik wist nog helemaal niks van een winkel, kwam uit de zorg, maar dat maakte me niks uit. Je kunt alles leren toch?” zegt Lilian enthousiast. Dat het Arnhem moest worden was al snel duidelijk voor het stel. Lilian: “Ik kom uit Den Haag, een grote stad, en ik hou van stadse mensen.”

Na een jaar voorbereiding en zoeken naar een geschikt pand was het zover. En niet zonder succes, want de winkel heeft inmiddels ruim 3000 inbrengers en behalve veel vaste klanten, nog steeds elke dag nieuwe gezichten. “Er is soms bijna niet tegenaan te werken, want alles moet worden bekeken, geprijsd en ingevoerd. Is bijna het eind in zicht, staat er al weer een nieuwe lading tassen. Soms werken we wat langer door of beginnen wat eerder. Luxe eigenlijk hè.”

De taken zijn goed verdeeld; Lilian is superhandig en kluste eigenhandig het hele interieur van de winkel in elkaar, inclusief toonbank, pashokjes en een waanzinnig mooie houten speelkeuken voor de kinderen. Ook neemt zij grotendeels de boekhouding voor haar rekening, Yvon is meer van het contact met mensen zegt ze; kleding innemen, maar ook prijzen en op kleur hangen. “Ja, we vullen elkaar perfect aan,” zegt Yvon.  “Doordat we dit samen doen hebben we bijna geen personeel nodig en kunnen we ook thuis de taken goed verdelen. Op drukke dagen staan we samen, als het rustig is wisselen we elkaar af. Die vrijheid is prettig. We merken dat klanten het ook fijn vinden dat wij zelf de vaste gezichten zijn. Je bouwt echt een band op met mensen, dat maakt het extra leuk.” Dat laatste zeiden ze tot grote hilariteit precies tegelijk. Dan weer in koor: “Maar in m’n eentje zou ik het niet kunnen.”
Laat deze twee maar schuiven.

Appel & Ei Arnhem is gevestigd aan de Beekstraat 67, tussen de schouwburg en de Eusebiuskerk op het Marktplein. Als je wilt winkelen in Arnhem een aanrader hier te starten, want parkeergelegenheid vind je voor de deur en om de hoek, net als een Brasserie en een Grand Café. Klein stukje doorlopen en je staat middenin het centrum van Arnhem, vol leuke straatjes en meer bijzondere winkels.