Niets boven Groningen

Je zet een stap binnen in de winkel in Groningen of de complimenten van winkelend publiek vliegen je om de oren, hoef je niet eens goed voor op te letten.  “Wat een verschil met andere tweedehands winkels hè”, hoor ik een dame zeggen, vervolgd met: “Is dit een tweedehands winkel dan?” Ik snap het wel. Het karakteristieke pand is fris en sfeervol ingericht, de kleding ziet er allesbehalve tweedehands uit en hangt helemaal op z’n Appel & Ei’s keurig op kleur. Hier en daar een snufje Afrika verraadt dat het hart van eigenaresse Griet niet alleen bij Appel & Ei maar ook bij haar Stichting Griet’s Oogappeltjes ligt.

Ze staat samen met haar man Henry achter de toonbank een dame te woord die kleding komt brengen. “Wat een cadeautje zeg, alleen maar Goudappeltjes,” zegt ze enthousiast terwijl ze de dure kledingstukken een voor een bekijkt. Ondertussen ontgaat Griet niets, heeft aandacht voor iedereen; “Goedemiddag!” tegen een klant, “Loop jij even naar die mevrouw?” tegen Henry , “Wil je koffie? Ik kom eraan hoor!” tegen mij, vervolgd door “of eet je zo ook een broodje mee?”

Wat een enthousiasme, wat een energie. Je voelt je er meteen welkom door.

‘Mijn basis is en blijft Appel & Ei, het beste dat me ooit is overkomen’

Na een moeilijke periode van in haar eentje opkrabbelen na een scheiding met drie kinderen opende Griet vier jaar geleden haar eerste Appel & Ei in Deventer, een jaar later nog een in Zwolle en een half jaar geleden dit derde pareltje in Groningen. In elke winkel staat ze minimaal een dag per week en de andere twee dagen waar nodig. Tussen de bedrijven door vliegt ze regelmatig naar Uganda waar ze met Stichting Griet’s Oogappeltjes een huis heeft voor kinderen met een beperking, waterputten bouwt, microbedrijfjes opzet en als het aan haar ligt ooit een eigen huis. “Mijn basis is Appel & Ei. Dat is echt het beste dat me ooit is overkomen, daarmee heb ik er niet alleen een familie bij, ook een rijker leven waarin we samen het verschil kunnen maken, alles viel op zijn plek,” vertelt ze.

“Ik krijg wel eens de vraag waarom ik me bij een franchiseorganisatie heb aangesloten en het niet zelf ben gaan doen. Daar kan ik kort over zijn: ik zou niet anders hebben gekund en ook niet anders willen. Ik ben iemand die dingen graag samen doet en de voordelen daarvan – zoals onvoorwaardelijke ondersteuning – die daarbij horen moet je niet onderschatten, daar betaal ik graag voor. Dan: “Pas op voor je hoofd,” tegen een man die het trappetje van het splitlevelpand oploopt en “Die jas is staat je goed,” tegen een dame die op het punt staat een dure merkjas voor een appel en ei te scoren.

‘Weet je, Appel & Ei is veel meer dan alleen een winkel’

Griet is als een vis in het water hier in Groningen, dat zie je aan alles. “We hebben in tegenstelling tot de andere twee winkels wel even een aanloopje nodig gehad hoor, Groningers kijken echt eerst de kat uit de boom, maar gelukkig weten ze ons inmiddels te vinden. Ook de Stichting spreekt onze klanten erg aan, dus kleding die niet wordt verkocht hoeft niet terug maar mag van de meeste inbrengers naar de Oogappeltjes.  “Weet je,” zegt Griet dan. “Appel  en Ei is zoveel meer dan een winkel, het is een ontmoetingsplek. Ik kan dit doen dankzij een cluppie mensen die voor mij als familie zijn. Ik ben zo blij en dankbaar met wat we samen hebben bereikt en Groningen is zo leuk. Daar kan ik echt van genieten.”

Ik geloof haar meteen. Dat het leuk moet zijn is voor Griet het allerbelangrijkste en er gaat tenslotte niets boven Groningen. Oké, in haar geval alleen Afrika misschien.

Appel & Ei Groningen is te vinden in de gezellige Oosterstraat op nummer 25.